>

Wat is een merk? + 5 adembenemende merkwaarden

Jouw bedrijf heeft waarschijnlijk al een website, logo en huisstijl. Nu is het wachten op de ideale klant? Waarschijnlijk zijn je kernwaardes dan niet duidelijk. Deze heb je nodig voor al je uitingen. De hoogste tijd om gas te geven en de achterstand in te halen. Om je ideale klant aan te trekken, heb je behoefte aan een sterk merk. Dat is veel meer dan je alleen visueel ziet. In dit artikel wordt uitgelegd wat de meerwaarde van een merk is. En wat is een merk nou precies?

Een merk is het totaalplaatje

Denk aan een merk en merken als Heineken, Apple, Samsung en Windows komen hoogstwaarschijnlijk gelijk in je op.  Uitstraling is onderdeel van het geheel. Het gevoel is het geheel. Denk bijvoorbeeld aan Apple. Wij denken gelijk aan het logo en de toon die ze aanslaan in bijvoorbeeld hun teksten. Ook is het de chique verpakking en de kwaliteit. Zoiets staat natuurlijk niet binnen één dag. In het begin was het ook voor Apple zoeken, maar inmiddels ademen ze deze stijl. Een fan van Apple weet nu bij elk product wat hij of zij kan verwachten. Het merk is een herkenningspunt geworden. Wanneer je bijvoorbeeld een product van Apple uitpakt, zie je dingen steeds terugkomen. Op de verpakking van de airpods staat bijvoorbeeld ‘made in California’. Er zijn tal van voorbeelden te noemen die echt passen bij Apple. Die opstapeling van kenmerken zorgt voor die unieke beleving waar miljoenen mensen in de wereld fan van zijn.

Zo bouw je een merk

Kernwaarden zijn belangrijk voor een merk. Dit zijn begrippen die jouw bedrijf/unieke cultuur definiëren. Dit slaan bedrijven soms over. Ze maken een website, logo en huisstijl, maar vergeten met kernwaarden identiteit van hun bedrijf te bepalen. Dit resulteert in uitingen die niet doen wat ze moeten doen. Denk aan een post op sociale media die niet aanslaat of het uitblijven van bestellingen.

Kernwaarden voorkomen dus dat je stuurloos wordt. Je zorgt voor een aantal begrippen waarmee je een consistente ervaring levert bij elke uiting. Denk aan een collage met foto’s, een video, grafische uitingen als een logo en animaties.

Kernwaarden bepalen

Wij maken bij het bouwen van een merk gebruik van een format. Zo bepalen we de merkwaarden. 5 begrippen staan centraal:

  • Cultuur
  • Stemtoon
  • Voordeel
  • Waarde
  • Klant

Cultuur

Bij cultuur kijk je naar hoe jouw bedrijf omgaat met een klant. Cultuur is de algemene sfeer binnen een bedrijf. Hoe behandelen werknemers elkaar en hoe handelt het bedrijf richting de buitenwereld? Een kernwaarde kan bijvoorbeeld enthousiasmeren zijn. Je wil dan dat mensen tijdens het proces enthousiast worden.

Stemtoon

Ook de stemtoon is belangrijk. Hoe uit je je op social media bijvoorbeeld? Misschien ben je super kritisch en geef je weinig kennis weg. Het kan zijn dat jouw bedrijf graag de discussie aangaat. Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor het begrip exclusief.

Voordeel

Bij voordeel gaat het om het stukje authenticiteit van een product/dienst. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een bedrijf het leuk vindt om het denkproces totaal over te laten aan een klant. Dan kom je al gauw uit op de kernwaarde loslaten.

Waarde

Waarde kijkt naar een alleszeggend begrip over jouw product. Is het bijvoorbeeld een progressief idee? Of bouw je voort op iets van vroeger? Daar zoek je een passend begrip bij.

Klant

Bij het begrip klant denk je aan jouw ideale klant. Welke eigenschap hebben ze allemaal gemeen?

De hierboven beschreven onderwerpen in een format.

De hierboven beschreven onderwerpen in een format.

background brush

De meerwaarde van een merk

Door te weten waar je voor staat, kun je je uitingen daar op aanpassen. Zo raak jij je ideale klant met jouw verhaal. De klant weet altijd wat hij/zij van jou kan verwachten. Je bouwt een fanbase op.

Neem Apple nogmaals als voorbeeld. Stel je voor dat zij als kernwaarden innovatief en adembenemend hebben. Bij elke uiting stellingen zij zich de vraag of het past bij deze twee kernwaarden. Denk bijvoorbeeld aan een post op social media. Als dit zo is, kan de post online. Is het niet zo? Dan gaan zij terug naar de tekentafel. De kernwaarden zijn essentieel bij bijvoorbeeld het bouwen van een nieuwe website. Neem Apple nogmaals als voorbeeld. Stel je voor dat zij als kernwaarden innovatief en adembenemend hebben. Bij elke uiting stellen zij de vraag of het past bij deze twee kernwaarden. Denk bijvoorbeeld aan een post op social media. Als dit zo is, kan de post online. Is het niet zo? Dan gaan zij terug naar de tekentafel.

Wacht, er is meer!

De kernwaarden zijn de basis, maar er komt veel meer kijken bij het bouwen van een merk. Bij het bouwen van een nieuwe website komt bijvoorbeeld een wireframe om de hoek kijken.

Wij geven jou graag een cadeau! Maak nu gebruik van een exclusief aanbod. In een gratis sparsessie kijken we samen hoe we van jouw bedrijf een sterk merk maken!

Wij geven jou graag een cadeau!

Wij geven jou graag een cadeau!

Maak nu gebruik van een exclusief aanbod. In een gratis sparsessie kijken we samen hoe we van jouw bedrijf een sterk merk maken!

Vraag sparsessie aan