>

Website stappen die 99% van de ondernemers vergeten

De meesten van ons zijn beelddenkers en worden super enthousiast nadat we een idee in ons hoofd hebben. Dit is goed! Houd deze energie vast, maar duik niet te snel in de uitwerking. Denk eerst de intentie van je website goed uit.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben of even niet weten waar je moet beginnen, neem dan contact met ons op. We geven je graag gratis vrijblijvend advies! Wij hebben deze stappen niet voor niets ontwikkeld dus we willen je met alle plezier helpen. Hierdoor kan jij meer impact maken met jouw nieuwe website.

Wat lost je website op?

De eerste vraag lijkt voor de hand liggend, maar blijft uiteindelijk essentieel om het proces goed te starten. Deze is namelijk: waarom denk je een website nodig te hebben? Welk probleem los je op? Door jezelf deze vraag te stellen, kun je achter nog meer functies komen dan alleen ‘online vindbaar’ worden. Ontdek dit met een door ons ontwikkelde vragenlijst. Dit zijn de beste vragen die

wij na jaren ervaring geselecteerd hebben. En nog gratis te downloaden ook. 😮 Lees de blog verder om de context van de vragen te begrijpen en dan kun je de complete vragenlijst onderaan de blog downloaden.

Wat is het doel van je website?

Je weet nu waarom je de website nodig hebt. Een goede vervolgstap is om te kijken wat je met je website wilt bereiken. Lost dit doel het probleem op wat je eerder bedacht hebt bij het begin van dit proces? Dan ben je goed op weg! Want zodra de website geen problemen oplost, zal het ook weinig impact maken. Aan de hand van deze info kun je een lijst gaan maken met dingen die je mag gaan verwachten van je website. Dit worden ook wel KPI’s genoemd. Dit zijn ‘key’ prestatie punten die de website moet leveren om resultaat te boeken. Deze lijst kun je voor, tijdens en na lancering bijhouden om te kijken of de website na behoren functioneert en waar er nog geïnnoveerd kan worden.

Wat wil je vertellen met je website?

Nu is het belangrijk om te weten wat je wilt communiceren op jouw website. Als ondernemer weet je als geen ander wat passie voor je bedrijf inhoudt. Communiceer deze passie ook via je website. Niemand is geïnteresseerd in stoffige, corporate bedrijfsverhalen. Vertel met een enthousiaste toon waarom iemand in jouw product of dienst zou moeten investeren. Dit kan voor velen een lastig vraagstuk zijn. Daarom adviseren wij om te sparren met een expert, zodat je precies weet waar je bedrijf voor staat en hoe je dat kan communiceren. Ik bied via Studio Basalt gratis spar-sessies aan om hier over na te denken. Lijkt je dit leuk? Twijfel niet en vraag jouw moment gratis aan: https:// calendly.com/studiobasalt/samensparren

Jouw USP?

Een belangrijke factor wat een website impact-vol maakt, is hoe je je onderscheidt van jouw concurrenten. Wat is de USP van jouw business? Zorg dat dit punt sterk terugkomt in je verhaal. Dit is het onderdeel wat een bezoeker kan overtuigen om voor jou te kiezen i.p.v. je (lokale) concurrent. Dit verhaal wordt nog sterker, zodra je tekst en beeld combineert. Onthoud dat het geen saai verhaal hoeft te zijn. Dit mag speels en leuk vertelt worden! Denk aan: foto’s, video’s, graphics of animaties.

Content op je website?

Goed communiceren is key. Doe dit met kwaliteitscontent. Bedenk hoe je deze content wil gaan laten uitwerken. Wil je het zelf doen of besteed je het uit? Wij geloven heilig in het uitbesteden aan specialisten. Dit verdient zich later toch terug. Wil je sterke teksten? Investeer in een goede copywriter. Wil je sterke visuals? Investeer in een goede designstudio. Wil je sterke foto’s? Investeer in een goede fotograaf. Je hebt goed nagedacht over je verhaal, maar nu is het belangrijk om te bedenken in wat voor soort vorm dit geuit wordt. Content is geen eenmalige investering, maar iets dat relevant en interessant moet blijven, zodat mensen terugkomen. Werk dus met een contentplan. Dit houdt in: Check de trends en speel hier op in. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een blog waarin je regelmatig nieuwe onderwerpen kan aansnijden.

Werk samen met het oog op lange termijn?

Besteed je je website uit? Zorg dat je kiest voor een partij die met je mee wilt groeien. Een website groeit organisch, omdat je na lancering pas echt kan gaan testen en aanpassen. In dit proces groeit de conversie automatisch mee. Hiervoor zijn regelmatige updates essentieel. Denk aan het A/B testen van meerdere versies van de website om te kijken wat beter converteert. Kortom, een partij die op lange termijn samenwerkt en na de oplevering nog steeds meedenkt kan dus veel waarde opleveren. Bij zo’n investering is het belangrijk om te definiëren wat je er maximaal aan kwijt wil en wat de website moet gaan opleveren. Zo houd je overzichtelijk of deze toevoegingen waarde leveren en of de desbetreffende partij puik werk levert.

Nog even in het kort…

Houd jezelf in toom en ga niet te snel van start met uitwerken. Een brainstorm is essentieel. Stel jezelf de vraag waarom je een website nodig denkt te hebben en welk probleem deze website voor jouw bedrijf oplost. Vervolgens denk je uit wat je met je website wilt bereiken. Is dit op lange termijn de oplossing voor het probleem dat je eerder bedacht hebt? Top, ga er dan voor! Nu je de lastigste vragen hebt beantwoord, is het tijd om te bedenken met welke content je dit wil vertellen. Vergeet niet dat je niet alles zelf hoeft te doen. Er zijn experts genoeg die je het werk lichter kunnen maken op gebied van content. Gebruik qua teksten een authentieke toon die past bij je merk. Let er op dat de USP van jouw business duidelijk vertelt wordt in je verhaal. Dit is uiteindelijk hetgeen wat de klant enthousiast maakt. Tot slot is het belangrijk om voor een partij te kiezen waar je op lange termijn waarde uithaalt. Dit is iets waar beide partijen van profiteren!

Alright, voor nu heb ik genoeg gepraat. Duik lekker achter je tekentafel en bedenk op basis van onze eerste stap en de vragenlijst het begin uit!

Download de Studio Basalt web vragenlijst hier!

Download

Wil je tips over hoe je online meer indruk kan maken? Lees dan onze vorige blog post. Zo maak je online indruk

Wij doen vrijblijvende website sessies voor ondernemers. Kortom een cadeautje dus! 🎁

Wij doen vrijblijvende website sessies voor ondernemers. Kortom een cadeautje dus! 🎁

vraag analyse aan