>

A/B testen website: hoe het je omzet direct verhoogt

A/B testen website: het vergelijken van twee varianten van elementen op je website. Zonder voorwerk een A/B test uitvoeren, zorgt vaak niet voor het gewenste resultaat. Een gemiste kans, want met een nauwkeurige A/B test ligt een hogere omzet voor het oprapen. Leer daarom direct alles over het effectief toepassen van een A/B test.

Wat is een A/B test?

Voor we uitleggen hoe je een effectieve A/B test uitvoert, gaan we eerst in op de betekenis van een A/B test. De focus ligt nu op de A/B test voor een website. Met een A/B test voor je website kijk je welke elementen op je website wel werken en welke niet. Deze methode is gericht op conversieoptimalisatie. Vergelijk bijvoorbeeld de gele button met de paarse button op je website. Vervolgens kijk je op welke knop het meest wordt geklikt. Dit is dan de beste optie om definitief te gebruiken. Start nooit zomaar met A/B testen, maar bekijk altijd de pijnpunten op je website.

Je laat op dezelfde tijd twee verschillende varianten aan websitebezoekers zien. Vervolgens kijk je na een bepaalde periode, bijvoorbeeld een maand, welke variant het best converteert.

Met een A/B test hoef je nooit te gissen naar de juiste aanpak. Door de cijfers weet je precies wat wel goed werkt en wat niet. Bovendien hoef je geen ingrijpende veranderingen toe te passen. In plaats van een hele webpagina te wijzigen, is het aanpassen van één onderdeel vaak al genoeg om een positief verschil te maken. Zo verhoog je bijvoorbeeld de tijd dat een websitebezoeker op je website blijft. Je maakt de gebruikerservaring prettiger.

Hoe werken A/B testen?

Een goed gestructureerde test geeft je marketing een boost. Een duidelijke structuur is cruciaal. Het scheelt vaak in kosten. Je hoeft geen extra investering te doen om meer websiteverkeer te genereren. Een aanpassing is genoeg. Om een A/B test te starten, zijn de volgende stappen cruciaal:

Stap 1. Doe gedegen onderzoek bij A/B testen

Je A/B test start met gedegen onderzoek. In deze onderzoeksfase bepaal je welke elementen op je website de aandacht verdienen. Voor een goed overzicht van de statistieken schakel je Google Analytics in. Bestudeer de cijfers aandachtig. Het is van belang om te kijken naar hoe je website scoort op conversie. Bekijk onderdelen als knoppen en contactformulieren. Hoeveel mensen bekijken bijvoorbeeld de website en welke pagina’s doen het goed? Op welke pagina’s klikken bezoekers het snelst weg? Op welke knoppen wordt vaak geklikt?

Om de gebieden die aandacht verdienen in kaart te brengen, zijn heatmaps zeer bruikbaar. Met een tool zie je welke gebieden op je website de aandacht trekken, hoe websitebezoekers over je pagina’s browsen en welke elementen zorgen voor afleiding. Dit is kwantitatief onderzoek. Je kijkt puur naar de cijfers.

Ook het afnemen van enquêtes is een hele goede optie. Hier gaat het om kwalitatief onderzoek waarbij je informatie verzameld door een enquête. Vraag bijvoorbeeld naar wat websitebezoekers missen, wat ze van de kleuren vinden en wat gelijk de aandacht trok.

Nu heb je een mix tussen kwalitatief onderzoek en kwantitatief onderzoek. Dit sterkt je onderzoek. Hierna is het tijd om te observeren en gerichte actiepunten te plannen.

Stap 2. Observeer en bepaal de koers

Maak aantekeningen van je onderzoek en houd alles bij. Vervolgens schrijf je hypotheses op. Wat verwacht je van de testresultaten? Je hebt nu natuurlijk de data, maar het is vervolgens zaak om daar betekenis aan te geven. Zorg voor een eigen rapport met observaties. Kijk naar de haalbaarheid van je hypotheses. Heb je er vertrouwen in en wat is de impact op andere doelen? Hoe makkelijk is het om dit te realiseren? Nu heb je onderzoek gedaan en weet je waar je heen wil. Het is nu tijd voor het inrichten van de variaties.

Stap 3. Variaties A/B test

Je hebt nu een hypothese. Denk bijvoorbeeld aan het succesvol aanpassen van een specifieke knop op je website. Nu is het tijd om een variatie te maken en die te testen. Stel je voor dat je huidige knop om contact op te nemen geel is. Test dan bijvoorbeeld met blauw en/of rood. Maak die variatie op basis van je onderzoek en observaties. Het is ook mogelijk om het vanuit het perspectief van een UX Designer te bekijken. De optimale structuur van een website is daarnaast ook belangrijk bij het aantrekken van bezoekers.

Stap 4. De testfase

Als je gaat testen, hoe lang moet je dan testen? Goede vraag. Probeer minimaal 12 uur aan te houden. Volgens conversionreview.com is de maximale doorlooptijd ongeveer 2 weken. Daarna wissen veel mensen hun cookies.

Stap 5. Analyseer de resultaten bij A/B testen

Nu wordt de winnaar bekend. Het analyseren van de resultaten is daarbij extreem belangrijk. A/B testen vraagt om het continue verzamelen en analyseren van data. Het is de stap waarbij je de hele ervaring ontrafelt. Houd rekening met je statistieken tijdens het analyseren. Kijk ook naar directe en indirecte impact. Als je alle nummers op een rijtje hebt en de test is klaar, zet dan de winnende variant in. Kun je geen overtuigende winnaar kiezen? Schrijf dan de inzichten op en implementeer deze in je volgende testen.

Volgende stap?

Volgende stap?

Nu weet je hoe een a/b test werkt en wat het oplevert. Direct werken aan de knelpunten van jouw website en een A/B test starten? Neem dan nu contact op met onze expert voor een websiteanalyse.

Websiteanalyse inplannen