>

Doelgroepbepaling: raak direct met je merk + do’s & dont’s

Doelgroepbepaling: Weet jij voor wie je het doet? Het bepalen van de doelgroep is ontzettend belangrijk bij een branding proces. Alle uitingen van je merk zijn namelijk gericht op je doelgroep. Ontdek direct hoe je de doelgroep bereikt en lees ook zeker wat je niet moet doen…

Definitie van doelgroep

Laten we eerst kijken wat een doelgroep precies is. Jouw doelgroep is een specifieke groep personen waar jij je op richt met in dit geval je merk. Als je kijkt naar branding komt je doelgroep indirect terug in onder andere huisstijl, logo’s, merchandise, websites en social media.

Doelgroepbepaling biedt je houvast bij het ontwerpen van allerlei uitingen. Kijk naar je doelgroep en je weet altijd welke toon je moet aanslaan en wat voor informatie je moet delen om de specifieke groep te raken. Denk bijvoorbeeld aan een post op sociale media.

Waarom doelgroepbepaling belangrijk is

Door consequent te zijn in al je uitingen, creëer je op den duur een fanbase. Mensen weten namelijk wat ze aan je hebben. Door te achterhalen wat je doelgroep wil, voorkom je ook onnodige kosten. Je gaat minder snel investeren in dingen die achteraf niet relevant bleken te zijn.

Het bepalen van de doelgroep

Verdiep je in branding en je ziet dat bepaling van de doelgroep essentieel is. Tijdens een branding proces definieer je een merk door middel van verschillende stappen. Doelgroepbepaling is het fundament van jouw merk.

Bedenk eerst eens wat voor oplossing jouw product biedt. En welk probleem lost het op? Het is belangrijk te kijken wie er te maken heeft met dit probleem. Houd branding en marketing wel gescheiden. Deze twee verschillen van elkaar.

Hoe je een persona opstelt

Nu je de pijnpunten en oplossingen in beeld hebt, ga je verder met het visualiseren van die persoon. Dit noem je een persona. Kijk bijvoorbeeld naar de volgende punten:

  • Naam
  • Leeftijd
  • Beroep
  • Gezinssamenstelling
  • Favoriete vakantieland
  • Favoriete merken
  • Hobby’s
  • Kijk naar problemen en zorgen
  • Favoriete websites
  • Welke social media platformen gebruiken ze?
  • Bedenk ook andere details. Zo wordt je doelgroep echt tastbaar en raak je die doelgroep moeiteloos.

Vervolgens zoom je in op deze persoon. Je gaat dieper in op verschillende aspecten van je doelgroep. Zo krijg je op verschillende vlakken een scherp beeld van de doelgroep.

Doelgroepbepaling: zoom in

Door de vorige punten ben je al goed op weg met het vaststellen van je persona. Om de puntjes op de i te zetten, gaan we nog verder. Met de volgende 4 stappen breng je jouw persona perfect in beeld.

Stap 1. Kijk naar de problemen en zorgen van je doelgroep

Wat is jouw unique selling point? Om daar achter te komen, moet je je verplaatsen in de problemen en pijnpunten van je doelgroep. Als voorbeeld nemen wij de stormparaplu. De makers van deze paraplu focussen zich vol op storm. Waar veel paraplu’s in de problemen komen bij harde wind is deze paraplu steviger. Dit probleem kennen veel mensen. Je onderscheidt je als bedrijf.

Stap 2. Ga het gesprek aan met bestaande klanten

Het kan zijn dat je moeite hebt met het bepalen van de doelgroep. Kijk daarom verder. Ga eens in gesprek met bestaande klanten. Vraag waarom ze voor jouw product/dienst kozen en kijk daarna wat deze mensen met elkaar gemeen hebben. Zo krijg je een beter idee van de groep mensen waar jij je met je business op wilt focussen.

Vervolgens kun je met een vast vragenformulier gaan werken. Wanneer je een opdracht hebt afgerond, vraag je klanten waarom ze nou voor jou hebben gekozen. Beloof ze een korting en geef iets leuks weg. Bonustip: die reviews kun je perfect op je website zetten, want blije klanten zijn goud waard. Een blije klant wekt vertrouwen op bij andere websitebezoekers.

Stap 3. Maak fans

Je wil met branding je ideale klant aantrekken. Dan is doelgroepbepaling heel belangrijk. Een eenmalige transactie is leuk, maar je wil fans. Een fan komt terug. Probeer daarom een fanbase op te bouwen. Organiseer events, zorg voor acties en houd fans op de hoogte via de mail. Zoek ook naar situaties die herkenbaar zijn voor jouw doelgroep en bij ze passen. Door humor te gebruiken, maak je ook interactie los.

Het is daarnaast leuk om ze af en toe te verrassen. Doe iets meer dan ze verwachten. Geef bijvoorbeeld iets weg. Waarderen ze het? Dan weet je dat dit past bij de doelgroep. Krijg je minder leuke reacties of geen reacties? Wellicht past de weggever dan niet bij je doelgroep.

Stap 4. Maak onderscheid tussen particulieren of bedrijven

Is jouw doelgroep een bedrijf of een particulier? Dit is cruciaal om te weten, want bij particulieren is het losmaken van emoties heel belangrijk. Ze moeten het probleem voelen. Bij bedrijven is praktische informatie nuttig. B2B of B2C, het is een groot verschil.

Neem Netflix als voorbeeld bij doelgroepbepaling

Wanneer je kijkt naar Netflix, zie je dat zij goed weten hoe ze de doelgroep moeten bereiken. Ten eerste focussen zij zich natuurlijk op filmliefhebbers en mensen die van series houden. Alleen heb je als gebruiker ook de mogelijkheid om meerdere profielen aan te maken. Ten tweede is het knap dat ze precies weten wie wat wil zien. Gebruikers krijgen aanbevelingen, maar Netflix geeft ook aan welke films lijken op de vorige film die je hebt gekeken. Verder vertelt Netflix hoeveel een film waarin jij geïnteresseerd bent, matcht met jouw vorige keuzes.

Netflix weet veel

Uit cijfers van april 2017 (Australie) blijkt dat Netflix goed weet wat hun doelgroep is.

Zo blijkt bijvoorbeeld 89% van de abbonees tussen de 18 en 24 jaar oud te zijn. Verder zijn veel leden tussen 25 en 39 jaar oud. Ook ligt het gemiddelde inkomen boven de 102.000 dollar per jaar.

Dit weten zij nog meer over de Australiërs:

  • Veel trendsetters en mensen met een mening binnen hun cirkel.
  • Ze geven meer uit aan producten van hogere kwaliteit
  • 1 op de 2 Netflix-gebruikers heeft kinderen jonger dan 3 thuis.

Intussen weet Netflix mede door zulke data de doelgroep in Australië goed te bereiken. Verder is het grappig te zien dat ze van de Australiërs zelfs weten welke snacks ze graag eten. Tussen oktober 2015 en september 2016 aten de Australiërs het allerliefste zoute snacks tijdens het Netflixen. Popcorn uit de magnetron en gewone popcorn werden het minst gegeten.

Wat Netflix met deze cijfers van de Australiërs kan? Nou, de abonnees in Australie blijken trendsetters en ze proberen dus graag nieuwe dingen. Daarnaast nemen ze niet de traditionele popcorn, maar kiezen ze voor zoute snacks. Denk aan een zakje chips. Hier kan Netflix weer conclusies uit trekken. Heb jij nog een goede tip voor Netflix?

Let hier op bij het bepalen van de doelgroep

Nu weet je de basis van doelgroepbepaling en heb je een voorbeeld gezien van Netflix. Verder is het aan te raden om bij het bepalen van je doelgroep de volgende zaken goed in de het oog te houden:

  1. Door een specifieke doelgroep te bepalen, sluit je logischerwijs andere mogelijke klanten uit. Kijk dus niet naar een te grote groep, maar ook zeker niet naar een te kleine.

2. Een niche is goed, maar er moet wel animo voor zijn. Een te specifieke niche kan je de kop kosten.

3. Je doelgroep moet wel budget hebben voor je product. Anders slaan ze jou over. Onderzoek de markt waar jij je laat zien als merk.

4. Kijk niet alleen naar demografische factoren, maar durf in te zoomen.

5. Sla de persona niet over, want hier draait het juist om!

6. Doe onderzoek en volg niet alleen je gevoel. Naar je gevoel luisteren is goed, maar een mix van gevoel en onderzoek is beter. Door data weet je precies wat er wel en niet speelt bij je doelgroep.

7.. De data moet correct zijn om conclusies te kunnen trekken. Verwijder dubbele data en zorg voor een gestructureerd bestand. Doe zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek voor een goede mix aan data.

Doelgroepbepaling is niet gemakkelijk

Ja, je hebt nu veel tips. Alleen is doelgroepbepaling absoluut niet gemakkelijk. Wil je gelijk goed van start gaan en niet onnodig veel geld uitgeven? Maak dan nu gebruik van onze gratis sparsessie. Liever direct contact met onze expert? Dat kan ook…

Klik op de onderstaande knop en krijg een gratis sparsessie cadeau.

Klik op de onderstaande knop en krijg een gratis sparsessie cadeau.

gratis sparsessie
background brush