>

Hoe je je website direct zo snel mogelijk maakt

Een trage website is voor een bedrijf schadelijk. Bezoekers klikken snel weg, want het laden duurt te lang. Bovendien worden er minder pagina’s bekeken en verloopt het navigeren allesbehalve vlot. Website snelheid verbeteren? Ontdek direct hoe je dat doet met hosting, caching, afbeeldingen en allerlei tools.

Goede hosting

Hosting is de basis van jouw website. Hierdoor blijft jouw website in de lucht. Als jouw webhosting namelijk genoeg kracht heeft, blijft de prestatie optimaal. Maak je gebruik van shared webhosting? Dan deel je een server met heel veel anderen. Negatief voor jouw website, want de laadtijd wordt dan automatisch langer. Ook bij grote bezoekersaantallen is het belangrijk dat je website snel blijft laden. Ga je een campagne starten en verwacht je een piek? Wees dan helemaal alert wat betreft je hosting. Neem geen enkel risico en kies daarom voor betrouwbare webhosting.

Optimaliseer de back-end van je website

De achterkant van je website wordt ook wel de back-end genoemd. Hierin regel je allerlei zaken, denk aan een database en script, die je aan de voorkant terug kunt zien. Via WordPress kun je als admin aan de slag met de back-end. Caching is daar een belangrijk onderdeel van.

Caching

Met caching wordt het tijdelijk opslaan van gegevens bedoeld. Jouw website hoeft dan niet telkens dezelfde info op te vragen. Ook hoeft dezelfde informatie niet steeds opnieuw uitgevoerd te worden. Alles staat netjes op de schijf en/of in het geheugen opgeslagen. Denk aan een pakketje. Alles ligt al netjes bij elkaar. Op WordPress zijn er genoeg handige plugins te vinden die jou helpen met caching.

Tools website snelheid

Met verschillende tools kun je meten hoe snel verschillende pagina’s laden. Bovendien wordt aangegeven welke onderdelen voor verbetering vatbaar zijn.

Deze tools helpen je website sneller te maken

Met de Pingdom Website Speed Test meet je hoe snel je webpagina’s laden. Ook staat er op welke snelheidsfactoren je website goed scoort. Heel populair, want de tool is ontzettend gemakkelijk in het gebruik. Eerst vul je je domeinnaam en de testlocatie in. Vervolgens verschijnt er allerlei handige informatie voor je website. Hier kun je zelf direct mee aan de slag.

De snelheidstool van GTmetrix meet hoe snel webpagina’s laden, maar geeft ook suggesties waarmee je de prestaties kunt verbeteren. Het is voor iemand zonder heel veel technische kennis zeker een uitstekende tool. De tool kijkt naar veel technische zaken, maar houdt het advies wel simpel en concreet. Denk aan het optimaliseren van afbeeldingen.

Een scan maken van je website is met GTmetrix vrij eenvoudig. Je gaat naar de website en vult je domeinnaam in. Je klikt daarna op de knop ‘analyse’. Scoor je met je YSlowscore en PageSpeed score onder de 70%? Dan kun je zeker aan de slag. De tool legt je wel uitgebreid uit wat je dan kunt aanpassen.

Met Google Pagespeed Insights meet je de laadsnelheid van je website op desktop en mobiele apparaten. De tool geeft je webpagina zelfs een cijfer voor optimalisatie. Dit gaat eenvoudig op een schaal van 0 – 100. Scoor je hoger dan 80? Dan wordt de webpagina door Google als goed beoordeeld. Je neemt op deze manier de complete structuur onder de loep.

Content van je website

Een goede site bevat veel content. Neem bijvoorbeeld afbeeldingen. Die nemen veel ruimte in beslag. Dit heeft invloed op je websitesnelheid.

Formaat afbeeldingen

Afbeeldingen upload je het beste in een geschikt formaat. Gebruik ook JPEG en of PNG. Illustraties in plaats van afbeeldingen? SVG is als vectorafbeelding dan prima. Nu je een geschikt formaat en bestandstype hebt, is er nog één stap te nemen. Combineer afbeeldingen met CSS-sprites. Hierdoor worden meerdere afbeeldingen samengevoegd. Er wordt dan maar één serververzoek gedaan. Een andere optie is Webp. Dit is een afbeeldingsformaat ontwikkeld door Google.

Afbeeldingen comprimeren

Het comprimeren van afbeeldingen kan via verschillende tools. Hieronder een lijstje met opties:

  • Afbeelding verkleinen met Photoshop.
  • Afbeelding comprimeren met PicMonkey. Maak daarnaast geweldige plaatjes voor Facebook en Instagram.
  • WP Plugin Smush. Zie de laadtijd van webpagina’s korter worden.

Gebruik een CDN

Een CDN is een Content Delivery Network. Het is een netwerk van servers over de hele wereld. Ze hosten en serveren kopieën van de inhoud van jouw WordPress Site. Denk aan videostreams of afbeeldingen.

Dit zijn enkele providers die CDN aanbieden:

Verbeter nu de snelheid van je website

Met deze tips kun jij zelf aan de slag. Bedenk dat een snelle website start met goede hosting. Maak daarom direct kennis met de kracht van hosting van Olivijn en ontvang een gigantische korting (knop).